Herdenkingsconcert 7 december 2014

In een koude maar druk bezochte Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is op zondag 7 december 2014 het Floris van der Puttjaar feestelijk geopend met een hartverwarmend herdenkingsconcert door de Schola Cantorum van deze kathedraal, onder leiding van rector cantus Jeroen Felix. Floris van der Putt was een van zijn voorgangers; hij was rector cantus van 1954 tot 1965 van dit kathedrale koor.

Centraal in het programma stond het proprium voor het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis, een compositie van Floris voor vierstemmig gemengd koor en orgel. Tot op heden is deze omvangrijke en boeiende compositie niet uitgegeven; de uitvoering op 7 december, 70 jaar na de première, vond dan ook vanuit het manuscript plaats. De schola liet zich door de kou niet verslaan en zong voortreffelijk.

Een hoogtepunt was verder de Koraal-toccata voor orgel, een tamelijk doorwrocht maar briljant werk van Floris uit 1941, met verve gespeeld door Véronique van den Engh. Natuurlijk ontbrak het lied van de Hertog Jan niet. Op het programma stonden verder werken van Maurice Pirenne, leerling van Floris; daarnaast van Josquin des Prez en G.P. da Palestrina composities die Floris van der Putt zelf in zijn functie als rector cantus heeft gedirigeerd.

Het concert begon met een beiaardbespeling door stadbeiaardier Joost van Balkom. Hij speelde o.a. werken voor carillon van Floris van der Putt.

Foto’s van Gerard Monté